Севастополь. Життя в диму та під звуки тривог

Звичайна п'ятниця 22 вересня повністю змінила мирний спосіб життя окупованого Севастополя. Україна завдала ракетного удару по штабу Чорноморського флоту РФ. Після цього, за словами місцевих жителів, життя міста розділилося на "до" і "після".

"До цього ми розуміли, що живемо у стані війни, що будь-якої миті можуть прилетіти ракети, безпілотники, але це все здавалося десь там, далеко, в акваторії Чорного моря, на якихось військових базах, аеродромах. А зараз ракети прилетіли у центр міста. Це все змінює", – розповіла "ОстроВу" мешканка Севастополя Світлана.

Сили спеціальних операцій (ССО) України стверджують, що під час ракетного удару по штабу Чорноморського флоту рф у Севастополі 22 вересня загинули 34 офіцери і 105 російських військових отримали поранення. Серед загиблих - командувач Чорноморського флоту РФ адмірал Віктор Соколов (російська сторона офіційно не підтверджувала і кілька разів показувала його нібито живим після атаки).

"Будівля штабу не підлягає відновленню", – йдеться у повідомленні ССО.

Але жодні втрати не стоять поряд із символізмом цієї атаки.

Штаб Чорноморського флоту РФ сприймався севастопольцями одним із символів міста – він височів над його центральною частиною, був "магнітом" для туристів.

"Це самий центр міста, це майже як Майдан Незалежності для Києва. Багато жителів міста та туристи піднімалися на гору, в район штабу, щоб подивитися на панораму міста; це гарне та привабливе місце. Після крейсера "Москва" це найсимволічніша поразка російського флоту, повірте. І неважливо, скільки військових там загинуло, важливий символізм. Це перша справжня атака на Севастополь, на його центр, його серце", – розповіла "ОстроВу" мешканка міста Наталія, яка застала у центрі Севастополя атаку на штаб ЧФ РФ.

За її словами, місцеві жителі до кінця не могли повірити, що така атака сталася серед білого дня.

"Але все було настільки очевидним, що ніякі казки про ППО та успішні збиті  не могли б спрацювати. У людей спочатку був шок, а потім швидко прийшло чітке розуміння, що Севастополь – під прицілом, що СВО не йде за планом, що життя в місті тепер зміниться кардинально і таким, як раніше, вже точно не буде", – зауважує вона.

Про сакральність штабу ЧФ РФ говорить політичний філософ, викладач Карлового університету в Празі, керівник Інституту вільної Росії Олександр Морозов.

"Українці рознесли штаб Чорноморського флоту в Севастополі. Це дуже дзвінка подія і це дуже розважливий крок. Офіційні медіа Кремля це повідомлення або замовчують, або якось маскують, а при цьому до населення доходить, що горить не просто нафтобаза, а найбільш сакральна точка патріотичної міфології у "місті російської слави".

Z-діячі та їхня аудиторія після розгрому Пригожина та похмурих описів стану російської оборони на півдні України – і так перебуває у сильно дезорієнтованому та пригніченому стані, там панує поразницьке скиглення. Так би мовити, "атмосфера 1916 року серед монархістів", тобто, "скрізь зрада", "цар нічого не розуміє", "при дворі распутин, генштаб нічого не вирішує" тощо. І ось прямо в епіцентр цього скиглення українці кинули ракету, яка точно втрапила. Коли запитують, чи це впливає якось на російське населення, то відповідь така: впливає, звичайно, але не в тому сенсі, що населення "усвідомлює" (щось там, наприклад, свою "відповідальність" за цю війну чи якісь-то інші фантоми), – а в тому сенсі впливає, як й у 1915 році впливав відступ із Галичини: тобто, "щось там у нас не так, щось у нас горить, це чому ж? куди ж дивиться начальство? а чому начальство нічого не може". І саме "начальство" різного рівня дивиться на те, як горить штаб Чорноморського флоту і думає: "і що далі?", написав він у Facebook.

День, який змінив життя у місті

Все почалося з того, що у севастопольській бухті вранці 22 вересня окупанти застосували димові завіси та зупинили рух морського пасажирського транспорту. Місцеві Telegram-канали по-старому писали, що в місті ведуться навчання, без паніки і так далі. Але за кілька годин було завдано ракетного удару по штабу Чорноморського флоту РФ.

Місцевий житель Сергій у коментарі "ОстроВу" розповів, що після атаки на Севастопольський морський завод, коли було вражено підводний човен та великий десантний корабель, севастопольців запевнили, що місто надійно прикрите ППО і навіть розповідали про "оксамитовий туристичний сезон".

"А тепер димові завіси та повітряні тривоги – це наша нова реальність. Півтора роки ми просто тихенько загнивали: періодичні вибухи, зменшення кількості туристів та мобілізація. А тепер ми несподівано опинилися в епіцентрі бойових дій. Слава богу, що поки прилітає лише по військовим об'єктам і немає загиблих серед цивільних. Щоправда, невійськові у нас страждають від дій місцевої влади: яка по кілька разів на день перекриває бухту і не дає людям дістатися морським транспортом додому або на роботу", – розповів він.

Сергій – один із тих, хто щодня їздить на роботу і назад морським транспортом.

Особливість Севастополя полягає в тому, що майже половина його мешканців живе у північній частині міста, а працює та навчається – у південній. Для того, щоб потрапити з однієї в іншу, потрібно скористатися морським транспортом. Звичайно, є і наземний об'їзд, але він не користується популярністю, бо на нього йде набагато більше часу.

Наприклад, поїздка на поромі займає 10 хвилин, а автобусом в об'їзд близько години.

"Зазвичай, щоб потрапити з дому на роботу, мені потрібно було близько 40 хвилин, остання ж поїздка зайняла півтори години. Коли закрили рейд, почали курсувати автобуси від влади, але їх було так мало, що ледве розвезли половину охочих. Інші замовляли таксі, ціни на які вмить злетіли, або, як я, просто чекали закінчення тривоги та запуску поромів. Страждає дуже багато людей, це майже половина міста, а наземний об'їзд нормально не налагоджений, і всім на це начхати, головне – захистити кораблики", – зазначив севастополець Сергій.

Місцеві жителі у соціальних мережах розкритикували міську "владу", яка запевняла, що Севастополь надійно захищений і причин для паніки не існує:

"Щодо ППО – це взагалі як? Скільки запевнень було, що все закрито і раптово серед білого дня приліт у центр міста?".

"Всі запевнення робилися для туристів і для материкових лохів. А вам треба розуміти, що ми живемо у прифронтовому місті – у сусідньому регіоні стріляють і дуже нехило".

“Лінії червоні чи все ще рожеві? А губернатор справді ніякий. Ні систем оповіщення. Ні хрена. Тільки дотримуйтесь спокою. Це війна і нам потрібний зараз губернатор, який не тільки федеральні гроші пиляти може, а зможе організувати захист мирного населення. Так, живемо у військовому містечку. Укриття є, але все закрите. У разі удару й здохнемо біля укриття”.

"Жодної роз'яснювальної роботи з населенням. Навчання на підприємствах не проводиться. Одна платівка: "У місті спокійно, довіряйте лише офіційним джерелам". Амеба якась, а не губернатор. Сподіваюся, його хтось зверху пне, що він заворушиться нарешті" .

"Повний провал Департаменту безпеки і саме віце-губернатора Горлова! Місто, військово-морська база не готові до НС!!!".

Місцеві жителі, які задіяні у туристичній галузі, вже підраховують збитки. Кажуть, якщо до цього сезон був майже мертвим, то тепер "все піде в мінус".

"У нас були невеликі варіанти відпочинку в оксамитовий сезон, але після 22 вересня все полетіло у відмови. Туристичного сезону в нас тепер немає і близько. Ніхто не хоче їхати в місто, де ракети падають у центрі міста, постійні димові завіси і виє тривога. Навіть у Ялті не виє тривога, а у нас виє. От і подумайте, куди люди поїдуть. Злі язики вже заговорили, що місто можуть зробити закритим, на кшталт військового містечка, тому люди не хочуть ризикувати та планувати поїздку", – розповіла " ОстроВу" мешканка Севастополя, ріелтор Марія М.

Повітряна тривога

Впровадження в місті сигналів повітряних тривог стало несподіванкою для місцевих жителів. Хтось називає це правильним, але запізнілим рішенням, хтось показушним.

"Нарешті в місті визнали небезпеку ракетних атак і ввели повітряні тривоги. До цього тут багато хто сміявся з того, як в Україні ховаються в бомбосховищах, як виють сирени, а тепер це і нас торкнулося. Слід зазначити, що місцеві жителі загалом спокійно сприйняли повітряні тривоги, вони потрібні були вже давно, і до атаки на штаб Чорноморського флоту ми мали періодичні вибухи, але влада обмежилася заспокійливими фразами, що все під контролем, нарешті вони визнали, що не все під контролем. За два дні роботи тривоги вона вже включалася чотири рази у нас на районі. І я вам скажу, це жахливі відчуття", – каже мешканка Севастополя Раїса Є.

Справді, з 25 вересня підконтрольна росії місцева влада Севастополя запровадила у місті систему оповіщення про повітряні тривоги.

У разі ракетної небезпеки в Севастополі включаються сирени, а також надходять повідомлення в Telegram, по місцевому телебаченню та радіо.

За словами так званого губернатора Севастополя, Михайла Развожаєва, місто переходить "у нову ситуацію", яка вимагає від влади та городян системного реагування на те, що відбувається, і чітких злагоджених дій.

Він зазначив, що після атак на Севморзавод та штаб Чорноморського флоту багато що змінилося.

"Ми розуміємо, що перейшли в якусь нову ситуацію, яка потребує вже системного реагування. Раніше все-таки ми і наші військові стикалися з атаками безпілотних апаратів. Навчилися ефективно справлятися. І останнім часом це міста взагалі ніяк не торкалося і не турбувало нікого. Зараз все змінилося і до такої загрози ми маємо бути готові", – сказав він.

Містом вже почали розклеювати оголошення, що робити у разі евакуації.

У соціальних мережах поширюються докладні інструкції, що робити у разі оголошення повітряної тривоги:

  1. При знаходженні в багатоквартирному будинку, якщо ви не знаєте про місцезнаходження найближчого укриття:

- щільно закрити вікна та надалі до них не підходити;

- перекрити газ, воду, вимкнути електрику;

- сховатися в кімнаті з несучими стінами, сівши на підлогу біля несучої стіни на значній відстані від вікна.

  1. При знаходженні в багатоквартирному будинку, якщо ви знаєте місце знаходження найближчого укриття:

- щільно закрити вікна;

- перекрити газ, воду, вимкнути електрику;

- взяти речі першої потреби (документи, мобільний телефон, гроші, банківські картки);

- попередити сусідів, раптом не почули сигнал;

- надати допомогу хворим, дітям, інвалідам, літнім людям;

- не використовуючи ліфт, слідувати в укриття.

  1. При знаходженні в автомобілі чи громадському транспорті:

- зупинити автомобіль (вимагати від водія громадського транспорту зупинитися);

- залишити автомобіль (громадський транспорт) та використовувати для укриття цокольні поверхи найближчих будівель або споруди подвійного призначення (підземні переходи, тунелі, інші штучні укриття).

  1. При знаходженні на вулиці:

- використовувати для укриття цокольні поверхи найближчих будівель або споруди подвійного призначення (підземні переходи, тунелі та інші штучні укриття).

"Забавно, що у нас тут багато хто сміявся з українців, які збирали тривожні валізки, сиділи по підвалах і не спали під час повітряних тривог. А тепер це наша нова реальність. Як же все циклічно і непередбачено. У нас уже багато хто дивиться у бік України, щоб зрозуміти, що на нас ще чекає далі: насильницька мобілізація, серйозніші ракетні атаки, холодна і темна зима без світла. Багато хто задумався, що тепер буде дзеркальна ситуація", – зізналася мешканка Севастополя Олександра.

Через два дні після впровадження повітряних тривог місцеві жителі вже почали масово скаржитися на те, що "влада" не підготувалася до такого розвитку подій, а зараз діє "похапцем і для галочки".

"І кому потрібна ця показуха? Ви спочатку щось зробіть, а потім уже презентуйте людям. Півтора роки йде війна, а вони за один день вирішили тривоги запровадити. Ну включили ви тривогу, і що далі? За словами сина, який під час тривоги був у школі, всіх попросили пройти в спортивний зал, який знаходиться на першому поверсі з панорамними вікнами… Ви собі можете це уявити? Туди зігнали пів школи, дихати нема чим, туалет один, води немає, все кричать, галасують. Деякі класи взагалі продовжили навчання. Це дурдом", – розповів "ОстроВу" мешканець Севастополя Михайло.

Крім того, за його словами, сигнал повітряної тривоги не чути у багатьох районах міста, наприклад, на проспекті Жовтневої революції.

"А це великий спальний район міста", – зазначає він.

Ще один "кричущий випадок" описують російські ЗМІ, коли 25 вересня, під час тривоги у Севастополі, дітей та відвідувачів "Палацу культури рибалок" вигнали на вулицю.

"Коли тривога почалася, чоловік, який представився співробітником пожежної безпеки, вигнав усіх відвідувачів на вулицю, у тому числі й дітей. У будівлі було сховище, проте чоловік пояснив, що воно призначене лише для співробітників ПК. "У вас у своїх будинках є укриття" , – пояснив чоловік", – пишуть ЗМІ.

Місцеві жителі зазначають, що "влада" не справляється з нинішніми викликами, адже зараз "далеко не перший день війни чи СВО". Є багато повідомлень про те, що школи, дитячі садки, державні установи, торгові центри не діють за єдиним сценарієм чи планом.

"Можна було й підготуватися. Учора під час тривоги 58-та школа працювала, ніхто нікуди не евакуювався. Але при цьому з торговельного центру "Sea Mall" усіх вигнали на вулицю. Ось де тут якась логіка та координація? А сусідка розповіла, що в цей же час у кінотеатрі "Перемога" спокійно крутили фільми і нікого не вигнали, і навіть не попередили. Натомість за морський транспорт вони взялися, це святе. А як жити бідним людям – вони не подумали та нормальну альтернативу не запропонували", – каже мешканка Севастополя Раїса Є.

Статті

Країна
30.04.2024
23:00

Реформа вищої освіти: революція чи реанімація?

“Об’єднання університетів будуть неминуче. Ті, хто об’єднаються зараз, матимуть можливість скористатися 1,5 мільйонами доларів, які нам надає на кожне об’єднання Світовий банк”
Світ
30.04.2024
16:45

«Маємо дедалі більше стимулів прискорити вирішення завдань СВО». Російські ЗМІ про Україну

...Пропозиція має йти тільки від американців. Взагалі договір буде набагато ширшим. Нас цікавить не тільки СВО. Нас цікавить система глобальної безпеки, і взаємодія з НАТО на території Європи - лише одна з частин.
Донбас
29.04.2024
16:44

"Безхазяйне майно": як окупанти відбиратимуть житло українців у "ДНР" та "ЛНР"

Простими словами, забрати можуть у тих, хто має нерухомість на окупованій території і є всі ознаки, що підтверджують відсутність експлуатації нерухомого майна.
Всі статті